Det store perspektiv

Det Store Perspektiv beskæftiger sig med alt det, du bør vide om nogle af verdens store spørgsmål – fra klimakrise til sundhedsforskning. Podcasten er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Listen on:

  • Podbean App

Episodes

Thursday Nov 09, 2023

Undskyld, vi forstyrrer her på kanalen, men det er kun, fordi vi har noget, vi tror, du måske kunne være interesseret. På Information har vi nemlig sat os for at belyse alle de vigtigste perspektiver i den kunstige intelligens.
 
I podcasten ’Maskinstorm’, som du kan lytte til lige nu, inviterer en række af vores dygtigste fagjournalister nogle af landets førende videnskabsfolk i studiet for undersøge, hvad den nye teknologi vil komme til at betyde inden for netop deres områder. Hvordan vil kunstig intelligens f.eks. ændre sundhedsvæsenet, forme arbejdsmarkedet, forandre kunsten, præge klimakampen, påvirke retssikkerheden og definere vores fælles samværsformer?
 
Over 16 afsnit belyser vi nysgerrigt muligheder og faldgruber i den nye intelligens, som allerede er godt i gang med at blive en del af vores nye virkelighed.
 
Du kan lytte til podcasten ’Maskinstorm’ i din foretrukne podcastapp – men vi har også lagt et helt afsnit ud her i kanalen, som du kan lytte til med det samme. Så kan du jo se, om jeg har ret i, at det er noget for dig.
 
Afsnittet handler om hvordan kunstig intelligens påvirker vores samværsformer og måske ligefrem vores forhold til virkeligheden. Din vært er Rasmus Bo Sørensen.
 
Podcastserien er støttet af Novo Nordisk Fonden

Tuesday Jun 28, 2022

Sæson 2: I fjerde og sidste episode af ’Det store perspektiv – om sundhedsforskning’ får Bo Elkjær besøg af professor Selina Kikkenborg Berg fra Rigshospitalet. Hun er én af de førende forskere i COVID-19 senfølger hos børn og unge. Hun har undersøgt børn og unges trivsel under pandemien samt senfølger blandt de børn og unge som har været smittede med COVID-19. Under samtalen kommer de blandt andet ind på, hvorfor flere piger end drenge har fortalt om langvarige gener af sygdommen og hvordan Selina Kikkenborg Berg som forsker selv oplevede hvordan verden ramlede, da covid ramte os.

Tuesday Jun 28, 2022

Sæson 2: I tredje episode af ’Det store perspektiv – om sundhedsforskning’ får Bo Elkjær besøg af den svenske professor Magdalena Fossum, der skal fortælle om tissue engineering. Det handler om at bygge reservedele til kroppen af kroppens egne celler. Professor Magdalena Fossum er ansat på Rigshospitalet i et nyt professorat i børnekirurgi. Hun forsker i, hvordan børn i fremtiden skal kunne helbredes med deres egne celler efter en operation. Samtalen foregår på dansk og svensk, men bør være til at forstå. Vi starter i et nyfødt barns blære – den er på størrelse med en valnød – men derfra vokser perspektivet.

Tuesday Jun 28, 2022

Sæson 2: I anden episode af ’Det store perspektiv - om sundhedsforskning’ får Bo Elkjær besøg af professor og forsker i psykiatri Merete Nordentoft. Psykisk sygdom er en tabubelagt og underbehandlet folkesygdom med mange årsager. Merete Nordentofts forskning citeres globalt, blandt andet fordi den er baseret på det danske samfunds datarigdom. Det lyder abstrakt, men i bund og grund handler det om samfundets mest sårbare og svage mennesker – og hvordan vi hjælper dem bedst muligt. I løbet af samtalen med Merete Nordentoft kommer vi blandt andet ind på, hvorfor det er godt, men ikke nok, at gå til spejder. 

Tuesday Jun 28, 2022

Sæson 2: Velkommen til en ny sæson af ’Det store perspektiv,’ denne gang med fokus på sundhedsforskningens seneste landvindinger. I denne første episode får Bo Elkjær besøg af Maiken Nedergaard, der er hjerneforsker og ekspert i søvn. Vi sover en tredjedel af vores liv. Men det er ikke spild af tid. Maiken Nedergaard forsker i, hvad der sker med hjernen, når man sover og hvorfor hjernen ikke kan undvære søvn. I løbet af samtalen skal vi blandt andet høre om, hvordan fluer kan få alzheimers hvis man limer deres snude fast og hvad det kan lære os om den menneskelige hjerne.

Saturday Feb 26, 2022

Sæson 1: I de fire første afsnit af Det Store Perspektiv har vi turneret rundt i nogle af klimakrisens mere eller mindre specifikke afkroge. Plastikforurening, kødforbrug, tipping points. I dette femte, og foreløbigt sidste afsnit, klatrer vi helt op i toppen af udkigstårnet og forsøger at forklare det helt grundlæggende problem forfra. Klimaforandringerne i bred forstand.
Hvorfor stiger temperaturen? Hvad sker der, hvis den øges med halvanden, to, tre eller, gud bedre det, endnu flere grader? Og hvad kan vi gøre ved det?
Til at svare på de spørgsmål får vi besøg af Sebastian Mernild fra Syddansk Univervistet. Han er ikke en hvilken som helst kompetent dansk professor, men en af verdens førende forskere på området.
Faktisk er han hovedforfatter på den såkaldte IPCC-rapport, altså FN-systemet store, autoritative klimarapport, som altid er en af de mest nedslående læseoplevelser, man overhovedet kan forestille sig.
Den seneste kom i sommers, og den var – som altid – endnu mere dyster end sin forgænger.
Dagens samtale er til gengæld ikke uden håb. Ikke helt i hvert fald. Jeg håber, du vil lytte med. Som altid er programmet støttet af Novo Nordisk Fonden. Vi regner med at vende tilbage med en ny sæson senere i år.

Sunday Feb 20, 2022

Sæson 1: Prøv at forestil dig, at golfstrømmen pludselig stopper med at pumpe gennem Atlanterhavet, økosystemet i Amazonas kollapser, eller permafrosten på den arktiske tundra tøer op, og frigiver enorme lagre af drivhusgas. I fjerde episode af Det store perspektiv får Mathias Sindberg besøg af Katherine Richardson fra Københavns Universitet og den britiske forsker Tim Lenton, som i sin tid fandt på begrebet tipping points.
 

Vi bliver kvalt i plastik!

Monday Feb 14, 2022

Monday Feb 14, 2022

Sæson 1: I tredje episode af Det store perspektiv får Mathias Sindberg besøg af Henrik Beha Pedersen fra organisationen Plastic Change, som fortæller om sit arbejde med at dokumentere og bekæmpe forurening i havene. Sagen er nemlig den, at man nærmest ikke kan finde en plastikfri plet på kloden.

Monday Feb 07, 2022

Sæson 1: I anden episode af podcasten Det Store Perspektiv får Mathias Sindberg besøg af bioetiker Mickey Gjerris og kødforsker Jette Ferveile Young, der diskuterer et af klimakrisens konkrete problemer: Kød

Monday Jan 31, 2022

Sæson 1: I denne episode af podcasten ’Det Store Perspektiv’ får Mathias Sindberg besøg af Carsten Rahbek, der er professor i makroøkologi ved Københavns Universitet, som fortæller om biodiversitetskrisen og forklarer, hvorfor vandreduens skæbne bør tjene som en advarsel for os alle sammen.

Sæson 1: Om klimakrisen

Alt det, du bør vide om verdens store spørgsmål. I sæson 1 af podcasten ’Det store perspektiv’ går vi tæt på klimakrisen. Journalist Mathias Sindberg inviterer en række af landets førende forskere på besøg i Informations kantine for at fortælle om klima- og naturkrisen – fra arternes masseuddøen over kunstige hakkebøffer til temperaturstigninger, tipping points og bittesmå plastikpartikler midt på den arktiske tundra. Podcasten er støttet af Novo Nordisk Fonden.

 

Sæson 2: Om sundhedsforskning

Alt det, du bør vide om verdens store spørgsmål. I sæson 2 af podcasten ’Det store perspektiv’ ser vi nærmere på sundhedsforskningens seneste landvindinger. Journalist Bo Elkjær inviterer en række førende forskere på besøg i Informations kantine for at blive klogere på deres forskning i krop, sundhed og psyke. Fra reservedele til kroppen bygget af celler, over tidens store og underbehandlede folkesygdom: psykisk sygdom, til hvad det kan lære os om den menneskelige hjerne, at fluer kan få alzheimers, hvis man limer deres snude fast. Podcasten er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Copyright 2022 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20230822